-

Dél-Korea

Dél-Korea

Dél-Korea

2020. január 31. - AsiaHUN

pohang.jpg

 

Első utam Dél-Koreába.

Azon belül is Pohangba

 

pohang-map.jpg

Mielőtt még belevágnék van azonban valami, ami megelőz minden utazást….az előkészületek, az utazásra való felkészülés.
-Dokumentumok, mindenféle igazolás
-Vízum intézés
-Útlevél csináltatás (ha nincs)
-Repülőjegy foglalás/vásárlás
-Bőröndvásárlás
-Fejtörés, hogy mégis mit kellene magunkkal vinni

Ennél persze még sokkal több mindenről beszélhetnék, (szállásfoglalás, pénzváltás, tájékozódás a reptéren stb.) de ezekről majd egy másik bejegyzésben fogok, ugyanis legelőször nem egyedül mentem, hanem egy kis csoport, köztük egy tanárnő társaságában utaztam, aki már előzőleg kint volt és ismerte a járást. Az egyetemi kampuszon volt a szállásunk, 4 fős szobákban illetve a kampuszon belül volt bank is, ahol külön számlát nyitottak, bankkártyát csináltattak nekünk, amivel az egyetemi kafetérián is tudtunk fizetni, le is tudtunk róla venni pénzt, ha esetleg készpénzre volt szükségünk továbbá T-money* kártyaként is szolgált.

*T-money kártya: Tömegközlekedéshez használt kártya, amit fel kell tölteni pénzzel. A buszokon kis terminálok vannak, amelyekhez hozzá kell érinteni, a metrónál pedig kapuk vannak, ahol szintén hozzá kell érinteni a kártyát az arra kijelölt részhez és ezzel fizettünk is a tömegközlekedésért.

 

Haldjunk akkor sorban:

Dokumentáció:
A fogadó intézmény, egyetem stb. ahova kimész el fogja mondani, hogy miket kér tőled. Ez esetenként más és más lehet, ami nekem rémlik:
-Az ösztöndíjra jelentkezéskor egyébként is kell írni motivációs levelet, úgyhogy az meglesz.
-Szükség van ajánlásra, hogy pl. a tanárod írjon rólad pár kedves szót, az összes addigi féléved eredménye és az átlagod átkalkulálva GPA-be*, az ő tanulmányi átlag számítási rendszerükbe.
-Másolat mindenféle okmányról, útlevél,személyi, lakcímkártya, TB kártya stb., angol nyelvvizsga, bankszámlán X összegű pénzről bizonyíték. Sok helyen megadnak egy pénzösszeget, hogy annyinak kell lennie a kártyádon amikor kiutazol, hiába kapsz ösztöndíjat. Amennyiben nincs számlád, ez lehet a szülő, nagyszülő, rokon számlájáról egy számla lekérdezési bizonylat, amelyet simán a bankok internetes oldalairól is ki lehet nyomtatni. ---Egészségügyi vizsgálat, ha jól emlékszem vér-vizelet és tüdőszűrő.(lehet, hogy ezt nem mindenhol kérik, nekünk annakidején kérték)
Amennyiben nem egyetemhez vagy más fogadó intézményhez utazol, csak világot látni mész vagy nyaralni, akkor mindezekre természetesen nincs szükség.

* Súlyozott tanulmányi átlag / Grade-point average (GPA): az adott félévben sikeresen teljesített kurzusok jegyének (Ei = 2..5) és kreditértének (KTi) szorzata összegezve, majd a figyelembe vett kurzusok kreditértékének összegével (mint az ETR-ben), azaz  sum(Ei * KTi) / sum(KTi) 

*Kreditindex / Credit index (Normalized GPA): az adott félévben sikeresen teljesített kurzusok jegyének (Ei = 2..5) és kreditértének (KTi) szorzata összegezve, majd jogszabály szerinti normatív féléves 30 kredittel osztva (mint az ETR-ben), azaz  sum(Ei * KTi) / 30

 

Vízum:
A fogadó intézménytől kapott doksik alapján, ha egyetemre mész tanulói vízum, ha dolgozni, akkor meg munkavállalói vízumre lesz szükséged. A vízumot a Koreai Nagykövetségen lehet intézni, amely az 1062, Andrássy út 109-es szám alatt található.
Egy ki segítség: http://overseas.mofa.go.kr/hu-en/wpge/m_9625/contents.do
Amennyiben 3 hónapnál rövidebb időre mész nem kell vízum, 90 napig tartózkodhatsz kint.

 

Útlevél:
Személyesen el kell menni egy okmányirodába és ott megigényelni. Elkérik a személyidet, a lakcímkártyádat, csinálnak rólad egy szörnyű fotót, amelyet te egy napig se szeretnél látni, de ezek után megkérdezik még hogy az útleveledet az iszonyatos fotóddal 5 vagy 10 évre kéred-e.

20 napon belül ki kell, hogy küldjék az útlevelet és ha nem akarsz sokat fizetni, akkor érdemes ezt az opciót választani és elintézni  jó előre azt az útlevelet.
Ára:       6 éves vagy annál kisebb: maximum 3 évre kaphat útlevelet: 2500Ft
             18-70év: 5évre:7500Ft
             10 évre: 14.000Ft

Amennyiben mégsem sikerülne 20 nappal indulás előtt elintézni az ügyet.
Gyosított eljárás:
kep1.png

 

Repülőjegy foglalás:
Egyedül utazni sokkal könnyebb! Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom, ha összevetem azt amikor először utaztam ki másokkal azzal, amikor egyedül utaztam ki. Persze ez így nem igaz, nyilván attól függ, hogy kikkel és milyen körülmények között utazol. Egy szó, mint száz, ne félj, ha először és egyedül utazol! Dél-Koreában könnyű tájékozódni, az első perctől kezdve ahogy megérkezel a reptérre minden egyértelműen ki van írva angolul is. Sokan azt hihetik, hogy minden koreai írásjegyekkel (한글) van kiírva, de megnyugtatásképpen mondom, hogy nem csak a reptéren, de a helységnévtáblákon, közlekedési táblákon is minden információ  ki van írva angolul. Végül, de nem utolsó sorban a metrón az állomások nevei is ki vannak írva angolul, ki is vannak vetítve a kis kijelzőkön, hogy melyik állomás jön illetve NÉGY különböző nyelven (koreaiul, angolul, japánul, kínaiul) is bemondják a következő állomást és hogy melyik oldalon nyílnak az ajtók.
Visszatérve a repülőjegy foglaláshoz,  nekünk nagyon nehezen ment, ugyanis négy embernek kellett egy gépre foglalnia úgy, hogy még csak nem is egy helyen voltunk, hanem mindenki máshol és csak facebookon kommentáltunk.
" Van egy 220.000Ft-ért!!!! Gyorsan foglaljuk!!!!! „
" Az túl drága, lesz jobb. „
" Van egy 180.000Ft-ért, gyorsan foglaljuk le!”
" Rendben.... de a másik két ember nincs itt, nem is válaszolnak a  fecabook üzenetekre…akkor most meg kéne várni őket, hogy egy repülőre tudjunk szállni…de ha várunk elfogynak a helyek…"
Aztán persze elfogytak a helyek és kezdtük elölről. Ezt játszottuk aznap estétől másnap reggelig.  Végül sok órás virrasztás után, egész éjszakás és hajnalon, sőt reggelen keresztülmenő szenvedés után kb. reggel 9-10 óra körül sikerült lefoglalnunk jegyeinket.  
Visszatérve a lényegre, rengeteg ezzel foglalkozó oldal van, rá tudtok keresni akár Google-ben is. A lényeg, hogy elektronikus formában vagy kinyomtatva vigyétek magatokkal a reptérre, amikor becsekkoltok. XD ha már itt tartunk a pénztárcátokat is vigyétek magatokkal, ne a reptéren kelljen rájönnötök, hogy otthon felejtettétek és lófuttában kelljen hazaküldeni édesapátokat érte, hogy te ne egy fitying nélkül repülj ki a világ túlfelére…. X’D no comment
A becsekkolásnál kaptok egy kis kártya szerűséget, amelyen minden információ rajta lesz, hogy hova, hányas kapuhoz kell mennetek. take it easy~~~

Bőröndvásárlás:
Csak annyit mondok, hogy a kevesebb néha több. Ne vigyél ki magaddal akkora bőröndöt, amekkorába belefér egy felnőtt ember. XD a kinti szobatársam tudná ezt igazolni, de sajnos a saját képem valahol elkallódott

Nagyjából ekkora volt….éppen hogy csak egy kicsivel kisebb.

los_angeles_organizing_expert_1.jpg

 

Fejtörés:
XD csak a szükséges dolgokat vigyétek. Egyébként nagyon sok éjjel-nappali van kint, úgynevezett 변의점 ahol nem csak élelmiszert, hanem fogkefétől kezdve mindent árulnak, de ez már egy külön blogot érdemel.
És a reklám helye: 7 eleven és társaik. Ezek a kinti legelterjettebb éjjel-nappali boltok, ha ilyet láttok meg vagytok mentve.

unnamed.jpg

------1. blog vége---

A bejegyzés trackback címe:

https://asiahun-delkorea.blog.hu/api/trackback/id/tr515447612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása